Pratenichki sostav
 
Пратенички состав

Петок, 26 март 2021 година

ПОЧЕТОКОТ НА ПРЕГОВОРИ Е ВРВЕН ПРИОРИТЕТ ЗА ЕВРОПСКАТА УНИЈА 

18. состанок на Мешовитиот парламентарен комитет - Република Северна Македонија и ЕУ, кој се одржа во виртуелен формат, го отвори ко-претседавачот и европратеник Андреас Шидер, повикувајќи ги земјите членки да го исполнат ветувањето и во најскоро време да биде организирана првата меѓувладина конференција која ќе го означи почетокот на прегoворите за членство.

Петок, 31 јануари 2020

СРЕДБА НА ПРАТЕНИЧКАТА СОЊА МИРАКОВСКА СО ЕВРОПРАТЕНИКОТ АНДРЕАС ШИДЕР

Претседателката на Делегацијата на Собранието на Република Северна Македонија во Парламентарниот комитет за стабилизација и асоцијација (Мешовит парламентарен комитет – Република Северна Македонија и ЕУ), Соња Мираковска, денеска оствари средба со нејзиниот колега од европска страна, европратеникот Андреас Шидер.

Четврток, 19 декември 2019 година

Усвоени заедничките препораки на 17. Состанок на Мешовитиот парламентарен комитет во Стразбур

По плодните дискусии за односите меѓу Република Северна Македонија и Европската Унија, во текот на вториот ден на состанокот на Мешовитиот парламентарен комитет - Република Северна Македонија и Европската унија, кој се одржува во Европскиот парламент во Стразбур продолжија поединечни дискусии за повеќе аспекти на владеењето на правото, борбата против дискриминацијата, против говорот на омраза, слободата на медиумите, младинските политики, судските реформи и законските решенија кои во оваа област треба да се донесат, како и борбата против организираниот криминал и корупцијата. 

Четврток, 19 декември 2019 година

Европратениците едногласно ја потврдија поддршката за европската перспектива на Северна Македонија 

Делегацијата на Собранието на Република Северна Македонија во состав Соња Мираковска, ко-претседавач и членовите Жаклина Лазаревска, Бетиан Китев, Никола Попоски, Шпреса Хадри, Ивана Туфегџиќ, Иван Стоиљковиќ и Мерал Узеири Ферати, заеднички дебатираат со европратениците за неколку аспекти на реформската агенда на Северна Македонија и тоа за владеењето на правото, човековите права, младинските политики, слободата на медиумите, судските реформи, борбата против организираниот криминал и корупцијата. 

Четврток, 20 септември 2018 година

Медиумите и добрососедските односи - тема на 15. Состанок на МПК ЕУ-РМ

На продолжението на 15. Состанок на Мешовитиот парламентарен комитет-Република Македонија и Европска Унија се разменија мислења за две актуелни теми: состојбата во медиумите и добрососедските односи и регионална соработка.

Среда, 19 септември 2018 година

Петнаесетти состанок на МПК – РМ и ЕУ

Во Собранието на Република Македонија денеска и утре се одржува 15. Состанок на Мешовитиот парламентарен комитет – Република Македонија и Европската Унија, кој беше отворен од страна на кoпретседавачите Горан Милевски и Алојз Петерле.

Четврток, 8 февруари 2018 година, Стразбур

Завршни препораки на МПК

На Вториот работен ден на состанокот на Мешовитиот парламентарен комитет, на кој учествуваат пратениците Горан Милевски, Антонијо Милошоски,  Жаклина Лазаревска, Реџеп Мемеди, Бетиан Китев и Ејуп Алими, се дебатираше за меѓуетничките односи, соседството и регионалната соработка, имплементацијата на Охридскиот рамковен договор, новиот закон за употреба на јазиците и за активностите по самитот во Трст, во рамките на Берлинскиот процес.  

Четврток, 8 февруари 2018 година, Стразбур

Собраниска делегација на 14. Состанок на Мешовитиот парламентарен комитет

Од 6 до 8 февруари 2018 година во Европскиот парламент во Стразбур, Француската Република, се одржува 14. Состанок на Мешовитиот парламентарен комитет - Република Македонија и Европска унија - Парламентарен комитет за стабилизација и асоцијација, во чија работа заеднички учествуваат пратеници од Собранието на Република Македонија и пратеници од Европскиот парламент. Мешовитиот парламентарен комитет претставува форум за директен парламентарен дијалог и интензивна соработка со Европскиот парламент, кој во континуитет искажува силна поддршка за нашиот европски интегративен процес.

Петок, 4 декември 2015 година

Втора работна сесија на 13. состанок на МПК - РМ и ЕУ

Во рамките на 13. состанок на Мешовитиот парламентарен комитет - Република Македонија и Европската унија, кој се одржува вчера и денеска во Собранието на Република Македонија, на почетокот од втората работна сесија се изврши размена на мислења со г. Никола Попоски, министер за надворешни работи на Република Македонија.

Четврток, 3 декември 2015 година

Отворен 13. состанок на Мешовитиот парламентарен комитет-Република Македонија и ЕУ

Тринаесеттиот состанок на Мешовитиот парламентарен комитет-Република Македонија и Европска унија кој се одржува денеска и утре, во Собранието на Република Македонија беше отворен од страна на копретседавачите, г. Кенан Хасипи и г. Алојз Петерле.

Вторник, 21 јули 2015 година

Неопходно е реализирање на Договорот за излез од политичката криза

Бирото на Мешовитиот парламентарен комитет - Република Македонија и Европската унија, од страна на Европскиот парламент, во состав: г. Алојз Петерле, копретседавач; г. Сергеј Станишев и г. Ангел Џамбаски, заменик-копретседавачи, оствари средби со  г. Кенан Хасипи, копретседавач на МПК - РМ и ЕУ и г. Артан Груби, заменик-копретседавач, како и со останатите членови на Комитетот.

Петок, 29 мај 2015 година

Средба на г.  Кенан Хасипи и г. Алојз Петерле, Копретседавачи на Мешовитиот Парламентарен Комитет РМ-ЕУ

На тет-а тет средбата соговорниците разменија мислења за актуелната политичка ситуација во државата, како и за активностите на Мешовитиот Парламентарен Комитет РМ-ЕУ во претстојниот период.

Во рамки  на посетата копретседавачот Петерле оствари средба и со членовите на Мешовитиот Парламентарен Комитет РМ-ЕУ: г-ѓа Силвана Бонева, г. Владимир Ѓорчев, г. Антонијо Милошоски, г-ѓа Даниела Рангелова, г-ѓа Нора Алити како и г. Орхан Ибраими.

Четврток, 27 ноември 2014 година, Стразбур

Втор ден на состанокот на Мешовитиот парламентарен комитет

На вториот ден од состанокот на Мешовитиот парламентарен комитет - Република Македонија и Европска унија, кој се одржува во Европскиот парламент во Стразбур, Француската Република, парламентарците од Собранието на Република Македонија и од Европскиот парламент имаа можност заеднички да дебатираат за повеќе прашања кои се однесуваа на актуелната политичка ситуација во државата по предвремените парламентарни избори, потоа за владеењето на правото, реформите во судството и администрацијата, борбата против корупцијата, за слободата на изразување и медиумите, економските и финансиските случувања, како и за добрососедските односи и регионалната соработка во контекст на ПСЈИЕ. 

Среда, 26 ноември 2014 година, Стразбур

Средба на Делегација на Собранието на Република Македонија со г. Иво Вајгл

Во рамките на одржувањето на 12. состанок на Мешовитиот парламентарен комитет-Република Македонија и Европска унија, кој се одржува денес и утре во во Европскиот парламент во Стразбур, делегацијата на Собранието на Република Македонија во комитетот во состав: г. Кенан Хасипи, претседател на Делегацијата на Собранието на Република Македонија во Парламентарниот комитет за стабилизација и асоцијација (ко-претседавач на овој Комитет), г. Артан Груби, потпретседател на Делегацијата (заменик ко-претседавач на Комитетот), г. Антонијо Милошоски, г-ѓа Силвана Бонева, г.Владимир Ѓорчев, членови и г. Беким Фазлиу, заменик-член на Делегацијата, оствари средба со г. Иво Вајгл, словенечки европратеник и известител за Република Македонија во Комисијата за надворешни работи.

Среда, 26 ноември 2014 година, Стразбур

Дванаесетти состанок на Мешовитиот парламентарен комитет

На 12. состанок на Мешовитиот парламентарен комитет - Република Македонија и Европска унија (МПК - РМ и ЕУ), кој се одржува во Европскиот парламент во Стразбур, учествува делегација на Собранието на Република Македонија предводена од г. Кенан Хасипи,  претседател на Делегацијата  и копретседавач; г. Артан Груби, потпретседател на Делегацијата и заменик копретседавач; потоа г. Антонијо Милошоски, г-ѓа Силвана Бонева и г. Владимир Ѓорчев, членови на  Делегацијата; како и г. Беким Фазлиу, заменик-член. 

Четврток, 23 мај 2013 година, Стразбур

Единаесетти состанок на Мешовитиот парламентарен комитет РМ-ЕУ

Единаесеттиот состанок на Мешовитиот парламентарен комитет-Република Македонија и Европска унија, кој се одржа на 22 и 23 мај 2013 година во Европскиот парламент во Стразбур, Француската Република, каде учествуваше делегација на Собранието на Република Македонија во Мешовитиот парламентарен комитет-Република Македонија и Европска унија, предводена од г. Кенан Хасипи, претседател на Делегацијата на Собранието на Република Македонија во Парламентарниот комитет за стабилизација и асоцијација (копретседавач на овој комитет), г-ѓа Ермира Мехмети-Деваја и г. Андреј Петров, потпретседатели на делегацијата, г-ѓа Силвана Бонева, г. Антонио Милошоски, членови на делегацијата и г. Беким Фазлиу, заменик-член на делегацијата

повеќе...

Четврток, 19 јули 2012 година

Дваесет и трето издание на билтенот на МПК РМ-ЕУ

Во последното издание на Билтенот на Мешовитиот парламентарен комитет РМ-ЕУ за месец јуни 2012 година, централно место зазема успехот на македонската Делегација на 10-тиот Состанок на МПК во Брисел и усвоените препораки од состанокот, со кои парламентарците го повикаа Советот да ја потврди препораката на комисијата и да ѝ даде на земјата датум за почеток на преговори во текот на следното претседателство во 2012 година, изразија жалење за испуштањето на придавката „македонски" која се однесува на идентитетот, културата и јазикот на земјата, во Извештајот на Комисијата и ѝ препорача на Европската комисија повторно да ја воспостави својата пракса од претходните извештаи за напредокот и ја поздравија пресудата на Меѓународниот суд на правдата, констатирајќи дека истата претставува обврска за Грција да не го попречува членството на земјата во НАТО и почетокот на преговорите за членство во ЕУ. 

повеќе...

Петок, 12 јули 2013 година

ТРИЕСЕТ И ЧЕТВРТО ИЗДАНИЕ НА БИЛТЕНОТ НА МПК

Посетата на претседателот на Парламентарното собрание на Советот на Европа (ПССЕ), г. Жан Клод Мињон, на Собранието на Република Македонија, средбата со претседателот Трајко Вељаноски, средбата со Делегацијата на Собранието во ПССЕ  и неговото обраќањето пред македонските пратеници зазема централно место во актуелниот број на Билтенот на МПК.

повеќе...

Четврток, 27 ноември 2014 година, Стразбур

Втор ден на состанокот на Мешовитиот парламентарен комитет

На вториот ден од состанокот на Мешовитиот парламентарен комитет - Република Македонија и Европска унија, кој се одржува во Европскиот парламент во Стразбур, Француската Република, парламентарците од Собранието на Република Македонија и од Европскиот парламент имаа можност заеднички да дебатираат за повеќе прашања кои се однесуваа на актуелната политичка ситуација во државата по предвремените парламентарни избори, потоа за владеењето на правото, реформите во судството и администрацијата, борбата против корупцијата, за слободата на изразување и медиумите, економските и финансиските случувања, како и за добрососедските односи и регионалната соработка во контекст на ПСЈИЕ. 

повеќе...

Петок, 4 декември 2015 година

Втора работна сесија на 13. состанок на МПК - РМ и ЕУ

Во рамките на 13. состанок на Мешовитиот парламентарен комитет - Република Македонија и Европската унија, кој се одржува вчера и денеска во Собранието на Република Македонија, на почетокот од втората работна сесија се изврши размена на мислења со г. Никола Попоски, министер за надворешни работи на Република Македонија.

повеќе...

Вторник, 9 април 2013 година

Дваесет и деветто издание на билтенот на МПК РМ-ЕУ

Во актуелниот број на Билтенот на Мешовитиот парламентарен комитет – Република Македонија и Европската унија (МПК – РМ и ЕУ), кој ги опфаќа активностите пред почетокот на локалните избори во Република Македонија, централно место зазема средбата на претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Трајко Вељаноски, со генералниот секретар на Обединетите нации, г. Бан Ки-мун, на која беше искажано задоволство од досегашното ниво на соработка со Обединетите нации и истакнато дека во однос на парламентарната соработка во регионот, парламентарната дипломатија сè повеќе станува значаен инструмент за остварување на соработката, особено воспоставувањето поинтензивната соработка со Република Грција и користењето на парламентарната дипломатија за полесно пристапување кон решавање на спорните прашања.

повеќе...

Среда, 12 септември 2012 година

Дваесет и четврто издание на билтенот на МПК РМ-ЕУ

Најновото издание на Билтенот на Мешовитиот парламентарен комитет – Република Македонија и Европската унија (МПК – РМ и ЕУ) ги пренесува активностите на Собранието на Република Македонија во периодот на месец јули и август 2012 година. Посебен акцент бележи средбата претседателот на Собранието. г. Трајко Вељаноски, со г. Бан Ки Мун, генерален секретар на Обединетите нации (ОН) и неговото обраќање пред пратениците во Собранието на Република Македонија.

повеќе...

Вторник, 20 ноември 2012 година

Дваесет и шесто издание на билтенот на МПК РМ-ЕУ

Во актуелниот број на Билтенот на Мешовитиот парламентарен комитет – Република Македонија и Европската унија (МПК – РМ и ЕУ) претставени се посетата на Република Македонија на д -р Ласло Ковер, претседател на Парламентот на Република Унгарија на Република Македонија и неговите средби со претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Трајко Вељаноски и со претседателот на Комитетот за односи меѓу заедниците, г-ѓа Ермира Мехмети и членовите на комитетот.

повеќе...

Петок, 6 април 2012 година

ДВАЕСЕТТО ИЗДАНИЕ НА БИЛТЕНОТ НА МЕШОВИТИОТ ПАРЛАМЕНТАРЕН КОМИТЕТ РМ-ЕУ

Во 20-то издание на Билтенот на Мешовитиот парламентарен комитет РМ-ЕУ направен е преглед на бројната меѓународната соработка и активностите поврзани со процесот на евроинтеграции на Собранието на Република Македонија за месец март 2012 година.

повеќе...

Четврток, 7 јуни 2012 година, Брисел

Усвоени Завршни препораки на Мешовитиот парламентарен комитет - Република Македонија и Европска унија

На Десеттиот состанок на Мешовитиот парламентарен комитет - Република Македонија и Европска унија, кој се одржа на 7 јуни 2012 година во Европскиот парламент во Брисел, Кралството Белгија, учествуваше делегација на Собранието на Република Македонија во Мешовитиот парламентарен комитет-Република Македонија и Европска унија, предводена од г. Кенан Хасипи,  претседател на делегацијата на Собранието на Република Македонија во Парламентарниот комитет за стабилизација и асоцијација (копретседавач на овој комитет), г. Андреј Петров, потпретседател на делегацијата,  г-ѓа Силвана Бонева, г. Антонио Милошоски, г. Арбен Љабеништа, членови на делегацијата и г.Беким Фазлиу, заменик-член.

повеќе...

Веб-страницата на Собранието користи колачиња (cookies).

Колачињата се користат за подобрување на Вашето корисничко искуство.