114 седница на Комисијата за финансирање и буџет 14.04.11...Четврток, 14 април 2011 година

Сто и четврта седница на Комисијата за финансирање и буџет

Комисијата за финансирање и буџет на Собранието на Република Македонија на Сто и четвртата седница, одржана на 14 април 2011 година, како матично работно тело го разгледа:

Прочитај повеќе

Европарламентот се залага за европска перспектива на Западе...Четврток, 14 април 2011 година

Европарламентот се залага за европска перспектива на Западен Балкан

„Европа треба да биде отворена за проширување, а земјите од регионот мораат да ја завршат својата домашна задача“, истакна унгарскиот премиер, г. Виктор Орбан, на Заедничкиот парламентарен состанок во Брисел на тема „Западен Балкан - кон поинтегрирана Европа“

Прочитај повеќе

ПСРМ - изјава за предвремени избори...Петок, 15 април 2011 година

Изјава на претседателот Вељаноски по потпишувањето на Решението за распишување на предвремени парламентарни избори

Денеска, согласно уставните надлежности, а врз основа на одлуката за распуштање која вчера ја донесе Собранието на Република Македонија, го потпишав Решението за распишување на предвремени парламентарни избори, кои ќе се одржат на 5 јуни 2011 година.

Прочитај повеќе

65 седница на Комисијата за економски прашања 13.04.11...Среда, 13 април 2011 година

Шеесет и петта седница на Комисијата за економски прашања

Комисијата за економски прашања на Собранието на Република Македонија, на Шеесет и петтата седница, одржана на 8 април 2011 година, како матично работно тело го разгледа

Прочитај повеќе

Пролетна седница на ПACE 11.4.11...Понеделник, 11 април 2011 година

Пролетна седница на Парламентарното собрание на Советот на Европа

Парламентарното собрание на Советот на Европа, од 11 дo 15 април, ќе одржи пролетна седница во Стразбур, на која во фокусот ќе биде утрешната раправа за религиозните размери на меѓукултурниот дијалог

Прочитај повеќе

73. седница на Комисијата за европски прашања 8.4.11...Петок, 8 април 2011 година

Седумдесет и трета седница на Комисијата за европски прашања

Комисијата за европски прашања на Собранието на Република Македонија, на Седумдесет и третата седница, одржана на 7 април 2011 година, како заинтересирано работно тело по скратена постапка-второ читање ги разгледа

Прочитај повеќе

Меѓународен ден на Ромите 8.4.11...Петок, 8 април 2011 година

Меѓународен ден на Ромите

Денеска, 8 април, е Меѓународен ден на Ромите, кој се одбележува од 1971 година, кога на Првиот светски конгрес на Ромите во Лондон е одлучено единственото име за овој народ да е Роми, усвоено е ромското сино-зелено знаме, а песната „Џелем, џелем“ е прогласена за ромска химна

Прочитај повеќе

ИЗЛЕЗЕ ЧЕТИРИНАЕСЕТТОТО ИЗДАНИЕ НА БИЛТЕНОТ НА МПК РМ-ЕУ 7....Четврток, 7 април 2011 година

ИЗЛЕЗЕ ЧЕТИРИНАЕСЕТТОТО ИЗДАНИЕ НА БИЛТЕНОТ НА МЕШОВИТИОТ ПАРЛАМЕНТАРЕН КОМИТЕТ РМ-ЕУ

Денеска излезе новото издание на Билтенот на Мешовитиот парламентарен комитет РМ-ЕУ. Актуелниот број ја пренесува промоцијата на публикацијата „Да ја запознаеме Европа“ од страна на заменик-претседателот на Владата задолжен за европски прашања, г. Васко Наумовски, амбасадорот на ЕУ, г. Питер Соренсен и копретседавачот на Мешовитиот парламентарен комитет РМ-ЕУ, г. Александар Спасеновски, пред учениците од ОУ „Кирил и Методиј“ во Скопје, со цел поблиско запознавање на младите генерации со европските вредности

Прочитај повеќе

Европратениците кажаа „да“ по Резолуцијата за напредокот на...Четврток, 7 април 2011 година

Европратениците кажаа „да“ по Резолуцијата за напредокот на Македонија

Со 506 гласови „за“ и по 44 „против“ и „воздржани“, Европскиот парламент ја усвои Резолуцијата за напредокот на Република Македонија на патот кон членство во Европската унија

Прочитај повеќе

19 седница на Националниот совет за евроинтеграции 21.1.11...

Деветнаесетта седница на Националниот совет за евроинтеграции

Прочитај повеќе

Работната средба на Клубот на пратенички по повод Светскиот...Вторник, 15 март 2011 година

Работна средба на Клубот на пратенички по повод Светскиот ден на бубрезите

Клубот на пратенички во Собранието на Република Македонија оствари работна средба по повод денешниот Светски ден на бубрезите, во организација на Македонското здружение за нефрологија, трансплатација и вештачки органи

Прочитај повеќе

Светски ден на здравјето 7.4.11...Четврток, 7 април 2011 година

Светски ден на здравјето

Денеска, 7 април, е Светскиот ден на здравјето, чија цел е да се изгради поголема свест за глобалните здравствени приоритети за кои се грижи Светската здравствена организација

Прочитај повеќе

45 седница на Комисијата за одбрана и безбедност 07.04.11...Четврток, 7 април 2011 година

Четириесет и петта седница на Комисијата за одбрана и безбедност

Комисијата за одбрана и безбедност на Собранието на Република Македонија, на Четириесет и петтата седница, одржана на 6 април 2011 година, како матично работно тело, ја разгледа:

Прочитај повеќе

39 седница на Комисијата за здравство 07.04.11...Четврток, 7 април 2011 година

Триесет и деветта седница на Комисијата за здравство

Комисијата за здравство на Собранието на Република Македониј,а на седницата одржана на 5 април 2011 година, како матично работно тело во второ читање ги разгледа

Прочитај повеќе

Заврши расправата за напредокот на Македонија кон ЕУ, следи...Четврток, 7 април 2011 година

Заврши расправата за напредокот на Македонија кон ЕУ, следи гласање по Резолуцијата

Република Македонија постигна значаен напредок на повеќе полиња, но и понатаму мора да работи на реформскиот процес во правосудството, слободата на медиумите, политичкиот дијалог, јавната администрација, борбата против корупцијата и спроведување на Охридскиот рамковен договор, а главната причина што преговорите за влез во Европската унија не се почнати, е спорот за името со Грција - беше укажано на вчерашната расправа за напредокот на Македонија кон членство во ЕУ, во рамките на пленарната седница на Европскиот парламент

Прочитај повеќе
123...9          
Click